Grupa uczniów przy stole, na którym znajdują się zdrowe potrawy.

"Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2025" – smakowita lekcja w naszej szkole

Jesienny dzień 10 listopada upłynął w naszej szkole pod znakiem witamin, kolorów i apetycznych zapachów. Klasy I-III wzięły udział w wielkiej, corocznej akcji promującej zdrowe odżywianie.

Celem tego wyjątkowego dnia było nie tylko przekazanie wiedzy, ale przede wszystkim zachęcenie uczniów do zmiany nawyków żywieniowych i pokazanie, że zdrowe jedzenie może być pyszne i atrakcyjne. Już od samego rana korytarz w części szkoły przeznaczonej dla klas młodszych zamienił się w prawdziwe centrum kulinarne. Uczniowie i zaangażowani rodzice pomagali w przygotowaniach. Uczniowie przygotowywali fantazyjne kanapki, szaszłyki owocowe, warzywne sałatki oraz degustowali przetwory przyniesione wcześniej z domowych spiżarni.  W niektórych klasach odbyły się warsztaty kulinarne zakończone degustacją przygotowanych potraw.

Nie zabrakło również elementu edukacyjnego. Na lekcjach odbyły się prelekcje na temat znaczenia pierwszego śniadania i roli witamin w diecie młodego człowieka. 

Akcja okazała się ogromnym sukcesem. Dzięki wspólnemu zaangażowaniu uczniów, nauczycieli i rodziców, ten dzień na długo zapisze się w pamięci naszej społeczności jako wesoła, kolorowa i bardzo pouczająca lekcja. Pokazaliśmy, że dbanie o zdrowie może być wspaniałą zabawą!