
Lekcja o chemii w żywności w klasie 6c
Uczniowie podczas zajęć mieli okazję zwiększyć swoją wiedzę na temat odpowiedzialnej konsumpcji i stosowania konserwantów. Dzieci dowiedziały się co należy wybierać podczas zakupów, a także, że warto zwracać uwagę na ilość wybieranych produktów. Uczniowie uzmysłowili sobie , że warto kupować tylko to, czego naprawdę potrzebują, aby starać się unikać marnowania jedzenia, a także ograniczyć produkty, które zawierają konserwanty, czyli substancje dodawane do jedzenia, aby dłużej zachowało świeżość.
Dzieci sprawdzały na etykietach, czy w żywności, którą przynoszą do szkoły na drugie śniadanie, są konserwanty, a następnie wykorzystując zasoby internetu przygotowały ulotki na temat stosowanych konserwantów.
Lekcja zostały przeprowadzona w ramach realizacji dwóch programów edukacyjnych: Winiary „Gotuj się na zmiany” oraz „EkoSzkoła”.