
Wycieczka do Konarzewa
Klasy 3b, 2a, 2b w dniu 4 czerwca wybrały się na wycieczkę do Zagrody Edukacyjnej w Konarzewie. Tam podczas warsztatów poznały historię chleba, narzędzia rolnicze, którymi posługiwano się dawniej oraz rozpoznawały i nazywały różne rodzaje zbóż. Zamienili się w prawdziwych rolników: zaorali ziemię, posiali żyto, młócili cepem zboże i ustawiali kopce . Następnie formowali własne chlebki, które później zabrali do domu. Druga część warsztatów dotyczyła powstawania produktów mlecznych. Uczniowie doili sztuczną krowę, wytworzyli biały ser z mleka. Warsztatom tym towarzyszyła degustacja różnych serów. Na koniec pobytu wyplatali serduszka z wikliny papierowej, które zabrali ze sobą. Podczas zajęć uczniowie mieli kontakt ze zwierzętami gospodarskimi. Karmili konie, kuce oraz owce. Niektórzy po raz pierwszy widzieli żywe indyki. Uczniowie zadowoleni wrócili do domu. Była to dla nich doskonała lekcja przyrody i historii.