klasa 3b

Warsztaty kulinarne

W dniach 20 – 26 kwietnia w naszej szkole odbył się cykl warsztatów kulinarnych, powiązanych z realizowanym w placówce „Programem dla szkół”, przeznaczonym dla uczniów klas 1 – 5.

Warsztaty odbywały się pod hasłem „Kolorowy świat warzyw i owoców na talerzu. Napoje mleczne – źródło wapnia w diecie dorastających dzieci. Gospodarka odpadami i zapobieganie marnotrawieniu żywności”.

Każda z grup brała udział w dwugodzinnych zajęciach, składających się z pogadanki połączonej z prezentacją i dyskusją oraz części praktycznej. Wszystkie produkty spożywcze, narzędzia, odzież ochronną i środki dydaktyczne zapewniali organizatorzy.

Głównym założeniem realizowanego przedsięwzięcia była nauka poprzez zabawę, promowanie zdrowej diety bogatej w owoce, warzywa oraz produkty mleczne i zwiększenie udziału tych produktów w codziennej diecie dzieci. Zainteresowanie dzieci pochodzeniem danych produktów, ich uprawą i produkcją. Koncepcja warsztatów edukacyjnych została przygotowana przez zespół składający się z doświadczonych specjalistów w swojej dziedzinie, dietetyka, pedagoga oraz koordynatorów z zakresu organizacji.

Celem warsztatów było:

• Kształtowanie świadomości uczestników warsztatu w zakresie zasad zdrowego odżywiania;

• Utrwalanie proekologicznych wzorców zachowań oraz zdrowotnych i społecznych korzyści, jakie wynikają ze zdrowego odżywiana, korzystania z ekologicznych oraz regionalnych produktów;

• Zachęcanie do przeciwdziałania marnotrawienia żywności, w tym upowszechnienie wiedzy o jej przygotowaniu i przechowywaniu;

• Uświadomienie uczestników w temacie zapobiegania powstania odpadów spożywczych i kuchennych oraz przeciwdziałania zaśmiecaniu środowiska;

W zależności od wybranej wersji uczniowie w części praktycznej przygotowywali: sałatki owocowe, kanapki śniadaniowe, owsiankę z owoców, płatków owsianych i jogurtu naturalnego lub koktajl owocowo-warzywny.